PriceRunners nyhetsrum

Pressmeddelanden, undersökningar, tester, logotyper och kontakt

PriceRunners internationella skidstudie 2010

vy_litenFör många skidintresserade familjer är sportlovsveckan årets höjdpunkt, men den fantastiska skidresan kan gräva djupa hål i plånboken. Pricerunner har undersökt exakt hur djupa hålen kan bli. Vi har jämför kostnader på 32 olika skidorter runt om i världen. Och skillnaderna är enorma (har du bokat resan till Frankrike och inte räknat ut totalpriset än kanske du ska sluta läsa här).

För den som planerat resa till de franska orterna Courchevel, Méribel eller Val d´Isère får betala dyrt. För en familj med två barn (6 och tio år) landar totalpriset på runt 70 000 kronor. För Courchevel uppgår kostnaden i 75 000 kronor när boende med halvpension, flyg, transfer, utrustningshyra, lunch i backen samt after-ski ölen är räknad.

Nu är alla de tre franska orterna synnerligen kompetenta och kanske behöver den genomsnittliga familjen inte åka så långt för att få den skidåkning som den mäktar med. I vår undersökning har vi med tre svenska orter; Vemdalen, Åre och Sälen vilka alla är bra alternativ för familjen. Åre är dyrast i gänget (34 700 kronor) men har även överlägset högst fallhöjd (890 meter) bland de tre och det är inga problem för den mer avancerad skidåkaren att hitta utmaningar. Totalkostnaden för Vemdalen och Sälen är 24 500 respektive 28 000 kronor.

Vyer som lockar från Verbier (60 600 kronor)

Vyer som lockar från Verbier (60 600 kronor)

För att räkna ut kostnaden för boende, mat och dryck har vi använt oss av två källor. Det innebär att du alltså kan komma billigare (och dyrare) undan än de priserna som anges. Men för det krävs att du gör lite research och jämför priserna innan du far iväg. Då kan du komma billigare undan.

Whistler, som står som värd för de olympiska skidtävlingarna blir faktiskt billigare på totalen jämfört med de franska orterna. Men räkna med att boendet blir dyrare och dyrare ju närmare OS vi kommer.

För dig som börjar tröttna på de svenska skidorterna är Norge ett ”mellanalternativ” till Alperna, lite häftigare berg men bara något dyrare. Men hoppa över after-ski ölen på Norgeresan, den är dyrast i världen.

Bilder från Flickr.com (CC), under bildspelet så får du tips på hur du kan hålla kostnaderna nere samt tabeller.

Tips för en billigare skidsemester;
Priserna är insamlade för vecka 9 vilket innebär högsäsong, vilket innebär att det inte blir dyrare under säsongen. Om du har möjlighet, varför inte åka lite tidigare eller lite senare? Priserna är billigare då. 

Åk till ”lagom” avancerad skidort. Måste du droppa Corbets couloir i Jackson Hole eller lägga en elva nedför Le Face i Val d’Isère varje skidsemester? Har du dessutom barn med dig är kanske barnbacken viktigare och de svenska orterna är mer passande.

Vill du resa bekvämt? Boka tidigt. Om du vill ha en riktigt bekväm skidsemester så åker du med en resebyrå som kan erbjuda paketresor som inkluderar halvpension. De flesta byråerna erbjuder någon slags rabatt om du bokar redan på hösten.

Boka sent. Talar visserligen helt emot föregående punkt men om du inte är lika kräsen med när och var du ska åka så kan du hitta billiga sistaminuten resor.

Jämför resebyråns erbjudande med vad du själv kan hitta på Internet. Det finns sajter som förmedlar privata bostäder till uthyrning – en del kompletterar även med rabatt för liftkorten om du boka igen dem.

Bor du i södra Sverige och vill åka bil till skidorten? Tänk på att från Malmö är det närmare till Innsbruck än vad det är till Åre.

Vill du se exakt vad liftkortet kostar i Zermatt och vad after-ski ölen kostar i Jackson Hole föreslår jag att du klickar här (Google docs). Här hittar du priserna på flyg, transfer, boende med halvpension, liftkort, skidhyra, snowboardhyra, lunch i backen samt after-ski öl.