PriceRunners nyhetsrum

Pressmeddelanden, undersökningar, tester, logotyper och kontakt

PriceRunners Skidstudie 2011 – Alperna har blivit billigare

För sjätte året i rad har PriceRunner jämfört priser på olika skidorter runtom i Sverige, Europa och världen. I år kan vi se att många alporter har blivit billigare, och att Sälen har gått om Åre, åtminstone i boendekostnader.

Skidåkare i backe

Totalt ingår 33 skidorter i 15 länder i Europa, Kanada, USA och Japan. I undersökningen har vi jämfört kostnader för allt från transport och boende till omkostnader på plats så som liftkort, skid- och snowboardhyra, lunch och afterski för en familj på fyra personer.

Den största skillnaden i år jämfört med förra årets undersökning är att många alporter blivit billigare för svenska resenärer. En förklaring till det är den allt starkare kronan. Men för vissa orter har kostnaden sjunkit med hela 15-25 procent vilket gör att valutaeffekten inte kan förklara allt. En annan orsak kan vara att delar av Europa fortfarande befinner sig i lågkonjunktur, vilket Sverige inte gör, och därför kan priserna höjas mer i Sverige än i alperna.

Passa på att åka till alperna
I år kan det på grund av prisnivån helt klart passa bra att åka till någon av de lite mer exklusiva alpdestinationerna. Några franska alporter som blivit billigare är bland annat Courchevel, (-25 %), Méribel (-17 %), och Val d´Isère (-16 %). Eller varför inte passa på att testa nästa olympiska vinterort Sochi i Ryssland, som just nu ligger i en medel-prisklass (dyrt att ta sig dit, men billigt väl på plats) men som bara lär bli dyrare ju närmre olympiaden 2014 vi kommer.

Alpvy

Trots nedgången är de franska alporterna tillsammans med schweiziska Verbier dock fortfarande dyrast i Europa, upp till 57 000 kronor får en familj räkna med att betala för en vecka.

Skidresa med liten budget
Vill man ha en så billig skidresa som möjligt ska man åka till Tjeckien, Rumänien eller Bulgarien. För en veckas skidsemester under sportlovet i tjeckiska skidorten Harrachov behöver du bara betala en tredjedel jämfört med Verbier i Schweiz.

Att hålla sig i Sverige, eller till viss del Norge är också en metod för att inte gräva så djupa hål i plånboken. Se upp för afterski-ölen i Norge bara, den är precis som förra året dyrast i världen.

Billigaste och dyraste afterskin

Sälen dyrare än Åre
I Sverige där skidorterna Sälen, Vemdalen och Åre jämförts har vi funnit att Sälen något överraskande är dyrare än Åre i år. Den totala kostnaden för en familj på fyra personer för skidsemester i Sälen har ökat med hela 25 procent. Det är främst boendet som trissar upp Sälens priser, på omkostnader på plats är Åre fortfarande dyrare. Vemdalen är det mest prisvärda alternativet av de tre.

Spartips för skidsemestern:

  • Boka tidigt för att få extra billiga resor, innan ”alla andra” har börjat boka.
  • Om du har möjlighet, undvik att åka under sportlovsveckorna då det är extra dyrt.
  • Kolla efter prisvärda paketerbjudan där resa/transfer/boende/utrustning ingår.
  • Ta med dig egen lunch i backen för att slippa äta på dyra restauranger.
  • Om du har is i magen, avvakta tills arrangörerna släpper sista minuten-erbjudanden på resor som blivit över.

Om undersökningen
PriceRunner har jämfört priserna på 33 skidorter i 15 länder i Europa, Kanada, USA och Japan. Priserna är för 2 vuxna och 2 barn i en vecka (sex nätter). I totalpriset ingår flyg (buss för svenska orter), transfer från flygplats till skidort, boende i familjerum med halvpension, liftkort, skidhyra, lunch och öl på afterski för 2 vuxna.

Priserna är baserade på ett snitt från flera källor.

Se alla resultat i sin helhet eller resultaten för familjeveckan, endast svenska orter, afterski-priser, fallhöjd per krona eller ställ in de parametrar som är viktiga för dig och jämför själv i vår google-doc-gadget.