2020-11-20 09:52Nyheter

Black Friday 2020 i siffror

Black Friday 2020

Fakta om Black Friday 2020
I Sverige infaller Black Friday på fredagen den 27 november 2020. Black Friday infaller alltid fredagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving, som firas den fjärde torsdagen i november. Då datumet för Thanksgiving varierar år till år så varierar även datumet för Black Friday.
 
Black Friday 2020

PriceRunner förväntar sig att tillväxten fortsätter under den kommande shoppingsäsongen, där Black Friday är den största enskilda rea-dagen i Sverige.

Enligt PriceRunners senaste E-handlarindex tror fem av tio e-handlare på en bättre Black Friday i år än 2019. Tre av tio e-handlare säger att de kommer utöka försäljningen från enbart Black Friday till att rabattera produkter under hela Black Week.

Baserat på undersökningen och e-handelns tillväxt hittills i år bedömer PriceRunner att Black Friday kommer öka med 15–30 procent jämfört med 2019. Detta trots negativa effekter av coronapandemin på den svenska ekonomin.

Black Friday Rea 2020

I PriceRunners undersökning uppger 48 procent av e-handlarna att de tror på en ökad försäljning trots coronapandemin, medan 41 procent tror på oförändrad försäljning under Black Friday.

En analys gjord av PriceRunner av priserna på 20 000 produkter under Black Friday 2019 avslöjar att 26 procent av butikernas produkter var nedsatta under Black Friday och att de i genomsnitt var nedsatta med 18 procent.

Mest populära produktkategorier 2019

Black Friday 2020

Främsta rea-kategorierna under Black Friday förra året

Black Friday 2020

Bästa fynd på Black Friday

Black Friday 2020

Den som gillar jakt, golf eller cykling har all anledning att passa på att ge sig ut i Black Friday-rean för det går att göra riktiga fynd då.

Hela 62 procent av produkterna i kategorin jakt är som allra billigast på Black Friday.

Samma sak gäller för den som letar efter golfutrustning. Mer än hälften av produkterna i kategorin, 54 procent, är som allra billigast just på Black Friday-rean.

Fyra av tio cyklar är också som billigast under Black Friday, varken före eller efter går det att hitta dem till lägre pris.

Analysen omfattar 11 800 varor och av dem är det 23 procent som säljs för det absolut lägsta priset under Black Friday. 

1 av 4 erbjudanden kan vara en bluff

Varje år analyserar PriceRunner de mest populära produkterna hos de största e-handlarna.

PriceRunner har analyserat 33 300 olika varor som såldes under förra årets Black Friday. Av dessa var 8 800 av produkterna på rea, motsvarende 26 procent av samtliga produkter. Men PriceRunners analys visar att en mer än en fjärdedel av reavarorna var blufferbjudanden.

Ett blufferbjudande enligt PriceRunners analys är en vara som smyghöjts med minst tio procent i perioden fram till Black Friday, och sedan sänkts med fem procent eller mer.

Black Friday 2020
Black Friday har etablerat sig som årets största shoppingdag
Var tredje svensk tänker shoppa på Black Friday-rean. 35 procent av svenskarna planerar att delta i Black Friday-rean, det visar en undersökning som undersökningsföretaget YouGov har gjort på uppdrag av jämförelsetjänsten PriceRunner.

Men svenskarna litar inte på Black Friday-erbjudanden. Hela 86 procent vet inte om de stämmer, eller tror att de inte alls är reafynd, visar YouGov undersökningen. 

Black Friday 2020

Det är undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av PriceRunner som frågat svenskarna om Black Friday.

En majoritet, 59 procent tror inte att de “fynd” som handlarna erbjuder är fynd på riktigt. 27 procent säger att de inte vet om de kan lita på erbjudanden eller inte.Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största oberoende tjänst för jämförelseshopping med 2,3 miljoner produkter. Vi jämför priser från 6.400 butiker i 25 länder - bara butiker som levererar till Sverige. PriceRunner har varje månad över 10 miljoner besök på våra sajter i tre länder. Vi hjälper miljontals konsumenter att hitta bättre produkter och spara pengar genom lägre priser. På PriceRunner kan besökarna jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner erbjuder sina medlemmar en Köpgaranti utan kostnad som skyddar kunden vid köp upp till 50 000 kronor från ett stort antal butiker på nätet. I mars 2019 utsåg PriceRunner i utmärkelsen Topp 100 2019 till Årets Bästa Sök- och Jämförelsetjänst av tidningen IDG. Bolaget har 150 medarbetare på kontoren i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark.