2021-03-18 13:00Nyheter

Stor prisanalys: Så gör du bästa vårfynden för utesäsongen

Stor prisanalys: Så gör du bästa vårfynden för utesäsongen

I mars börjar vi alla längta efter att vädret ska bli varmare så vi kan komma tillbaka ut i trädgården. En bra utesäsong kräver inte sällan ny utrustning och nya produkter. Eftersom det gäller för de flesta trädgårdsentusiaster så innebär det att priserna blir allt högre när efterfrågan stiger.

När är det bäst att köpa produkter till den kommande utesäsongen?

PriceRunner har granskat priserna på alla produktkategorier inom hem och trädgård. Analysen visar att det absolut bästa är att handla för utesäsongen utanför säsongen, eller under perioden inför säsongens start – då det finns många bra erbjudanden på de mest populära produkterna.

Stor prisanalys: Så gör du bästa vårfynden för utesäsongen

Trädgårdsutrustning är som allra billigast i januari – därefter stiger priserna och är under utomhusmånaderna som dyrast i juli.

Den näst bästa tidpunkten att handla produkter till trädgården är i november, under Black Friday-rean. Den dyraste tiden att handla på året är i oktober och december.

Så utvecklas priserna under 12 månader:

Så utvecklas priserna under 12 månader:

Vintermånaden januari är den absolut billigaste under året, och därmed den bästa tiden att köpa all ny utrustning som kan behövas för en bra utesäsong: trädgårdsmöbler, grill, pool, växter och frön, trädgårdsmaskiner, gräsklippare med mera.

Men januari känns för många av oss alldeles för tidigt att börja fundera på trädgårdssäsongen. De flesta börjar vanligtvis längta till vårens och sommarens grönska först i februari eller mars, då är det också en bra idé att slå till. Så snart värmen och våren kommer börjar priserna nämligen stiga rejält.

Om man missar chansen under början på året och vill göra trädgårdsklipp är november och Black Friday-rean ett utmärkt tillfälle att spara inköpen till. Då går det nämligen också att göra riktiga fynd.

När solen står som högst på himlen är priserna också de dyraste. Juli är den dyraste månaden av alla sommarmånader för produkter vi har användning för utomhus.

Det är mest prisvärt att köpa en ny grill i mars då de är som allra billigast. I april och maj stiger priserna ordentligt och det är dyrast att handla under maj månad.

Nästa gång priserna på grillar sjunker är i september då sommaren är över. Men passa på att fynda snart för oktober är den dyraste månaden på hela året att köpa en ny grill.

I genomsnitt går det att spara 15 procent genom att köpa grillen under den billigaste månaden jämfört med den dyraste.

Om du behöver köpa nya trädgårdsredskap är februari allra billigast. Därefter stiger priserna hela vägen fram till juni, då de är som allra dyrast under sommarmånaderna.

Efter juni förblir priset stabilt fram tills september och oktober då priserna får en ny höjning och når de högsta nivåerna på hela året.

Black Friday-rean erbjuder å andra sidan de näst lägsta priserna under hela året och är generellt en bra tid att köpa nya trädgårdsredskap.

Det går i genomsnitt att spara 14 procent genom att köpa trädgårdsredskap under den billigaste månaden på året istället för den dyraste.

Tillbringa de sista vintermånaderna under året med att planera vad du behöver till din trädgård och gör inköpen i mars och april. Priserna för trädgårdstillbehör sjunker i början av februari och är som allra lägst under våren i april.

På Black Friday-rean kan du också göra riktigt bra fynd, eftersom priserna når årets lägsta nivåer då. Det är viktigt att planera ett år framåt för att få de bästa priserna på trädgårdstillbehör.

Ska du köpa trädgårdsmöbler ska du göra det i januari, februari och mars. Då ligger priserna på bottennivåer och stiger allt eftersom det blir varmare. Om du inte letar efter helt nya modeller kan du göra ett bra köp nu.

Juni och juli är bland de dyraste månaderna för den som ska köpa nya trädgårdstillbehör, oktober är den enskilt dyraste månaden. Det beror sannolikt på att priserna har höjts långt före Black Friday-rean för att sedan kunna sänkas rejält och skapa illusionen av stora rabatter.

I genomsnitt går det att spara 14 procent genom att köpa trädgårdstillbehör under den billigaste månaden jämfört med den dyraste.

Utemöbler är bäst att handla i januari, februari och mars. Priserna ligger då som lägst och kommer bara att stiga ju varmare och ljusare dagarna blir. Om du inte är ute efter de senaste modellerna kan du göra ett bra köp nu.

På Black Friday-rean kan du också göra en bra affär och köpa nya trädgårdsmöbler till lägre priser än de flesta andra tider på året.

Juni och juli är de dyraste månaderna på hela året, då kostar trädgårdsmöbler som allra mest.

I genomsnitt går det att spara 18 procent genom att köpa trädgårdsmöbler under den billigaste månaden snarare än den dyraste.

Om du behöver en ny gräsklippare ska du slå till i januari och februari. När efterfrågan är liten är priset som lägst, under de två månaderna går det att göra riktiga fynd.

Du kan också få en billig gräsklippare i november på Black Friday-rean. Det är den billigaste tiden på året och det finns mycket pengar att spara genom att vara ute i god tid.

Juni och juli tillhör de dyraste månaderna att köpa en ny gräsklippare - sommarmånaderna överträffas endast av priserna i oktober. En förklaring är att priserna har höjts långt före Black Friday-rean för att sedan kunna sänkas rejält.

I genomsnitt går det att spara 13 procent genom att köpa en ny gräsklippare under den billigaste månaden på året istället för den dyraste.

Få av oss kommer väl på tanken att simma utomhus i mars då det fortfarande är kallt i både luften och vattnet. Men trots det börjar högsäsongen för pooler då - det vill säga om du nu tänker köpa en.

Från mars till maj är den bästa tiden på året att köpa en ny pool till trädgården, där priserna når årets lägsta nivåer i maj.

Under sommarmånaderna juni, juli och augusti stiger priserna ändå fram tills september, då de är som allra högst under hela perioden.

December är årets dyraste månad att köpa ny pool, men efterfrågan är samtidigt inte särskilt stor då heller.

I genomsnitt går det att spara 16 procent genom att köpa poolen under den billigaste månaden än om du handlat under den dyraste.

Robotgräsklippare är allra billigast på Black Friday-rean i november, men om du missade att handla då är februari och mars också bra månader. Då ligger priserna i genomsnitt på sina näst lägsta nivåer under hela året.

Efter mars stiger priset på robotgräsklippare månad för månad ändå till toppnivån i juni, vilket är årets dyraste månad att köpa en ny robotgräsklippare.

I genomsnitt går det att spara 14 procent genom att köpa robotgräsklipparen den billigaste månaden jämfört med den dyraste.

Den perfekta tiden att köpa en cykel löper från februari till mitten av mars. Då är priserna som lägst och cyklarna billigast.

Låga cykelpriser gäller så länge som vädret inte bjuder in till cykling. I takt med varmare temperaturer stiger priserna stadigt. Black Friday är också en bra tidpunkt att investera.

Åt andra hållet är juli och september de dyraste månaderna på hela året att köpa en ny cykel. Stor efterfrågan drar upp priset kraftigt, så köp inte under den här tidsperioden om du kan vänta.

I genomsnitt går det att spara 14 procent genom att köpa cyklar den billigaste månaden jämfört med den dyraste.

Mars är den billigaste tiden på året att köpa en studsmatta till trädgården. När vintern är på väg att ta slut, alldeles innan våren kommer, är priset på studsmattor som lägst. Om du är ute i god tid och tänker framåt mot nästa sommar är september också en bra tid att slå till.

Juli är den dyraste månaden under året att köpa en ny studsmatta, så se till att planera ditt inköp i god tid innan du vill ha studsmattan på plats.

I genomsnitt går det att spara 12 procent genom att köpa studsmattan under den billigaste månaden istället för den dyraste under året.

Januari, februari och mars är de billigaste tiderna på året att köpa borrmaskiner och skruvdragare. Passa på att handla då så du är redo för sommarens många gör-det-själv-projekt hemma i huset eller trädgården i god tid före säsongstart.

Från mitten av mars till juli stiger priset månad för månad och når toppen i juli, årets dyraste månad att köpa nya verktyg.

Black Friday-rean är den allra bästa tiden på året att köpa borrmaskiner och skruvdragare, då finns många låga priser och rea-erbjudanden.

I genomsnitt går det att spara 13 procent om du köper borrmaskiner och skruvdragare under den billigaste månaden på året istället för den dyraste.

November är den billigaste tiden på året att köpa plantor och tillbehör till trädgården eller hemmet. När vinterns slut närmar sig och våren är på väg ligger priset på många växter som lägst, så om du vill planera framåt brukar Black Friday-rean alltså vara ett bra tillfälle att slå till.

I genomsnitt går det att spara 19 procent genom att köpa nya plantor under den billigaste månaden jämfört med den dyraste.

Efter jul och nyår ser vi fram emot att städa ut vintern och göra fint inför våren. Behöver du en ny högtryckstvätt ska du slå till i början av året, då januari, februari och mars är bland de billigaste månaderna att köpa en ny maskin.  

Efter mars ökar priserna stadigt under resten av året och är som allra dyrast i oktober, mest troligt då återförsäljare ofta höjer priserna inför november, årets största shoppingmånad, för att kunna sänka dem rejält på Black Friday.

November är en av årets billigaste månader för denna produktkategori, så är du ute i god tid inför nästkommande år kan du göra en riktigt bra deal då.   

Du kan i genomsnitt spara 13 procent på en högtryckstvätt om du köper den under den billigaste månaden på året jämfört med den dyraste.

Så här gjorde vi:

PriceRunner – Sveriges största jämförelsetjänst med priser på 2,6 miljoner produkter från 7 200 butiker – har analyserat priserna under 2020 på de 500 mest populära produkterna från de 19 mest populära produktkategorierna inom hem och trädgård.

Alla produkter som ingår i analysen var till salu samtliga dagar under den valda perioden. Vi har registrerat det lägsta priset på produkten för var och en av de 12 månaderna 2020 och jämfört dem för att kunna hitta den billigaste och dyraste månaden på året.

Totalt ingår 3 300 produkter genom vilka vi har analyserat prisutvecklingen under perioden januari 2020 till och med december 2020.

Det här kategorierna har analyserats:
 1. Målarfärg
 2. Trädgårdsredskap
 3. Plantor
 4. Borrmaskiner & Skruvdragare
 5. Elfordon
 6. Camping & Friluftsliv
 7. Trädgårdstillbehör
 8. Pooler
 9. Trädgårdsmaskiner
 10. Gräsklippare
 11. Utemöbler
 12. Robotgräsklippare
 13. Elcyklar
 14. Cyklar
 15. Högtryckstvättar
 16. Grillar
 17. Studsmattor
 18. Växthus
 19. Åkgräsklippare


Ämnen: E-handel

Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största jämförelsetjänst med 2,6 miljoner produkter hos 7 200 butiker i 27 olika länder. Vi har 150 medarbetare i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark. Våra tjänster används i genomsnitt 8 miljoner gånger varje månad av konsumenter som kan jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner är ett helt oberoende företag. Vi ägs inte av några tillverkare och är inte beroende av dem, återförsäljare eller andra organisationer med intresse att sprida partisk information. Vårt mål är att hjälpa konsumenter hitta rätt produkter till bättre priser. Varje månad hjälper vi miljontals konsumenter hitta bättre och billigare produkter och samtidigt spara pengar genom att använda PriceRunners tjänster.