2021-03-01 09:48Pressmeddelande

12 kurvor som visar svenskarnas toppar och dalar 2020

2020 - toppar och dalar

2020 var året som de allra flesta svenskar kommer att komma ihåg som om det var ett långlopp, med mestadels hårda bergetapper på vägen framåt. Det var svårt att se när toppen var nådd, och en mer normal terräng väntade framåt.

Här är 12 kurvor som i stor utsträckning påminner om etappkartorna som vi ofta ser i Tour de France. Diagrammen baseras på data från jämförelsetjänsten PriceRunner, som visar vad svenskarna köpte och inte köpte 2020.

12 kurvor som har skapats med många branta stigningar utanför kategorin.

Handsprit – vårens guld

Efterfrågan på handsprit exploderade när Coronapandemin nådde Sverige. Efterfrågan steg så kraftigt under en mycket kort tid att marknaden snabbt kollapsade. I slutet av april kunde alla få tag på handsprit igen. När den var åter i alla butiker planade kurvan ut. En etapp med en vild start - och det blev bara värre.

På med munskyddet

Kurvan ser ut som en klassisk bergsträcka i Tour de France, men visar svenskarnas efterfrågan på munskydd. De första användarna satte på sig munskydden redan i februari. Därefter skedde en ännu brantare stigning till den första bergstoppen, och därefter går det upp och ner i snabb takt, för att öka kraftigt i årets slut då rekommendationer att använda munskydd i kollektivtrafiken utfärdades.

Vi håller på att sticka oss ut ur krisen

Svenskarna höll sig hemma i större utsträckning, och den utökade fritiden behövde fyllas på med nya aktiviteter. Det skedde en kraftig comeback för att sticka, virka och sy. Efterfrågan på garn, stickor och sömnad exploderade och trenden fortsätter mot nya höjder. Den nygamla hobbyn är nu här för att stanna.

Pusslet blev det första vapnet mot Corona

Pussel

Ska vi ta oss ett 1000-bitars älskling? Pussel blev många svenskars bästa vapen mot Coronadeppen när de behövde stanna hemma. Många timmar tillbringades med att lägga de många bitarna i jättepusslen, tacksam sysselsättning som höll hjärnan upptagen med annat än oron över ökad smitta och andra vågen.

Sex är hälsosamt - en ständigt stigande kurva

Dejting och uteliv sattes på paus för många. Allt eftersom året gick stannade fler och fler hemma och träffade så få människor som möjligt. Det fick efterfrågan på sexleksaker att se ut som en långt bergssträcka där toppen uppenbarligen aldrig dyker upp, och flåset inte har något stopp.

Resväskan - vad ska vi göra med den?

Försäljningen av resväskor avstannade helt 2020, och har ännu inte återgått till nivån som den befanna sig i januari 2020. Vi kunde inte komma ut i världen och resa när land efter land stängde ner för pandemin, så vad var det då för poäng med att köpa resväska?  En enda lång utförslöpa nerför berget med en liten lutning uppåt när vi åkte på sommarsemester hemma i Sverige.

Surfplattan - effektivt botemedel mot Coronaisolering

Facetime-samtal, teamsmöten eller zoomande med familj och vänner funkar bättre på en större skärm än det gör på mobiltelefonen. Det fick efterfrågan på surfplattor som iPads att öka kraftigt på hösten, när det inte längre var tillräckligt bra väder för att umgås utomhus. Ökningen sprängde alla förväntningar, det blev tomt i butikerna och toppen av kurvan är ännu inte nådd. där det gick helt gräsbevuxet på hösten med en ökning helt utanför kategorin.

Året då hemmagym blev det säkra sättet att träna

Träningsutrustning som hantlar, kettlebells och skivstänger var mycket efterfrågad under året, likaså roddmaskiner, löpband och stepbrädor. Vi kunde fortfarande gå på gymmet, men många stannade trots hemma för att undvika smitta och smittspridning. Men vi var tvungna att träna och köpte utrustning till våra egna privata gym. Butiker sålde snabbare än de kunde leverera på grund av den stora efterfrågan och det är en trend som fortsätter. Hög efterfrågan och lågt utbud innebär långa leveranstider och stigande priser.

Att arbeta hemifrån kräver utrustning

Efter flera år i glömska blev webbkameran plötsligt den hetaste elektroniken. Svenskarna som var tvungna att ha onlinemöten via hemmakontoret rusade till butikerna för att köpa webbkameror, det märks tydligt på den stora toppen under våren. Onlinemötet gav den externa webbkameran en stor comeback, en trend som fortsätter till 2021.

Ut i naturen och vara aktiv

SUP - Stand Up Padel - blev sommaren 2020:s stora utomhushit. Vädret var med oss, och när svenskarna längtade efter att komma ut i naturen och ut på vattnet så blev  paddelbrädan något som alla ville ha. Försäljningen exploderade i maj och höll sig fortsatt hög under hela sommaren, varefter det allt eftersom temperaturen sjönk också minskade i efterfrågan under resten av året.

Hemester i trädgården

De allra flesta svenskar tillbringade sommarlovet hemma – något som fick efterfrågan på en egen pool att sticka iväg på sätt vi aldrig sett tidigare. När vi inte kunde ligga på stränderna i Grekland så gick det åtminstone att få sig ett svalkande dopp hemma i trädgården. De heta månaderna maj och juni satte fart på försäljningen av pooler till trädgården. Försäljningen av pooler och studsmattor exploderade i maj och gav många en aktiv hemester.

Genombrott för elcykel

2020 blev ett genombrott för elcykeln. I stället för att ta tåg, buss eller tunnelbana uppmuntrades vi att gå eller cykla, för att undvika trängsel och smittorisk. Det innebar en stor efterfrågan på cyklar under våren och elcyklarna var kategorin som ökade störst. Gärna cykling ute, men helst med lite hjälp, verkade vara mångas melodi. Också cykelkurvan hade toppar och dalar, målgången för hela loppet 2020 blev en svagt sluttande utförslöpa.Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största oberoende tjänst för jämförelseshopping med 2,4 miljoner produkter. Vi jämför priser från 7.100 butiker i 25 länder - bara butiker som levererar till Sverige. PriceRunner har varje månad över 10 miljoner besök på våra sajter i tre länder. Vi hjälper miljontals konsumenter att hitta bättre produkter och spara pengar genom lägre priser. På PriceRunner kan besökarna jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner erbjuder sina medlemmar en Köpgaranti utan kostnad som skyddar kunden vid köp upp till 50 000 kronor från ett stort antal butiker på nätet. Bolaget har 150 medarbetare på kontoren i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark.