2018-07-18 06:27Pressmeddelande

Amazon dämpar framtidstron bland e-handlare trots stark marknad

E-handlarindex Q2 2018E-handlarindex Q2 2018

I en undersökning besvarad av 151 svenska e-handlare minskar andelen från 70 % till 66 % som ser positivt eller mycket positivt på försäljningen det kommande året. Nedgång är särskild tydlig bland de större e-handlarna, som tidigare varit starkt optimistiska om framtiden. Ett skäl till den ökade oron kan vara en förestående lansering av Amazon i Sverige. Framförallt känner sig mindre e-handlare utsatta för Amazon medan 52 % av de större e-handlarna fortsatt uppger att de inte skulle påverkas negativt om Amazon lanserades i Sverige.

”Amazon riskerar bli ett hjärnspöke för många e-handlare. Mindre e-handlare är särskilt oroliga – endast en tredjedel tror att de inte skulle påverkas negativt av Amazon. Men även om Amazon varit enormt framgångsrikt i andra länder, så bjuder Sverige på andra förutsättningar. Det är ett avlångt och glest land samtidigt som vi har många starka e-handlare. Och hela 72 % av e-handlarna i PriceRunners undersökning tror att Amazon skulle leda till ökad e-handel i Sverige, vilket är positivt för marknaden som helhet”, säger Nicklas Storåkers, VD PriceRunner.

Fråga: Det verkar sannolikt att e-handelsjätten Amazon kommer till Sverige inom en snar framtid. I vilken grad håller du med om följande påståenden?

E-handlare och Amazon

E-handlare och Amazon

Fortsatt stark e-handelsmarknad

Tendensen vad avser e-handeln i Sverige under andra kvartalet är starkare än under första kvartalet, som bland annat präglades av stora problem med returer efter julhandeln. Andelen som anger att de upplevt en starkare försäljning under andra kvartalet jämfört med föregående period har ökat från 35 % till 44 %.

”Andra kvartalet har varit bättre för många e-handlare jämfört med första kvartalet då många upplevde större utmaningar. Mot slutet av juni minskade dock andelen ehandlare som upplevde en stark marknad. Förklaringen kan nog ligga i både fotbollsVM och varmt väder”, fortsätter Nicklas Storåkers.

Läs mer

Jämfört med samma kvartal 2017 uppger 48 % av e-handlare att verksamheten utvecklats bättre eller mycket bättre, vilket är högre än under första kvartalet. Bland de större e-handelsbolagen är denna trend ännu lite starkare. Totalt sett ökade e-handlarindex från 62,5 till 64,2 under andra kvartalet. Det indikerar en starkare e-handelsmarknad i Sverige.

E-handlarindex Q2 2018

E-handlarindex Q2 2018

Om E-handlarindex

PriceRunner har skapat E-handlarindex i samarbete med Kantar Sifo. E-handlarindex är en kort kvartalsvis onlineundersökning som genomförs av Kantar Sifo bland PriceRunners kunder.

Undersökningen syftar till att följa utvecklingen av svensk ehandel genom ett index som tar hänsyn till e-handlarnas upplevelse av:

• Tendensen, bedömningen av hur onlineförsäljningen har utvecklats under det senaste kvartalet jämfört med föregående kvartal.

• Nuläget, hur försäljningsläget för e-handeln upplevs idag.

• Framtidstron, bedömningen av hur onlineförsäljningen kommer att utvecklas under de kommande 12 månaderna.

E-handlarindex presenteras kvartalsvis.

I samband med varje mätning undersöker PriceRunner också e-handlarnas upplevelser av specifika och aktuella ämnen som påverkar svensk e-handel.

Om undersökningen andra kvartalet 2018

Undersökningen genomfördes online mellan 18-29 juni 2018. Totalt deltog 151 ehandlare. PriceRunner skänkte en gåva på 50 kr för varje genomförd intervju till Barncancerfonden.Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största oberoende tjänst för jämförelseshopping med 1,8 miljoner produkter. Vi jämför priser från 5.900 butiker i 25 länder - bara butiker som levererar till Sverige. PriceRunner har varje månad över 10 miljoner besök på våra sajter i fyra länder. Vi hjälper miljontals konsumenter att hitta bättre produkter och spara pengar genom lägre priser. På PriceRunner kan besökarna jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner erbjuder sina medlemmar en Köpgaranti utan kostnad som skyddar kunden vid köp upp till 50 000 kronor från ett stort antal butiker på nätet. I mars 2019 utsåg PriceRunner i utmärkelsen Topp 100 2019 till Årets Bästa Sök- och Jämförelsetjänst av tidningen IDG. Bolaget har 120 medarbetare på kontoren i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark.