2020-11-18 05:01Pressmeddelande

Årets julklapp är individuell och Coronasäker

Årets julklapp 2020

Var tredje svensk vill själv välja klappen som ligger under granen.

34 procent önskar sig presentkort eller kontanter, det visar en stor undersökning som YouGov gjort på uppdrag av jämförelsetjänsten PriceRunner.

Årets julklapp enligt PriceRunner är en symbol för 2020 - individuell och Coronasäker.

– Det här blir en jul olika alla andra vi sett i Sverige i modern tid. På ett eller annat sätt lär även julafton präglas av social distans. Det känns därför rimligt att också julklappsshoppingen förenklas och begränsas, till något som enkelt kan både beställas och skickas från datorn eller telefonen. Där passar presentkort perfekt in, säger Nicklas Storåkers, VD PriceRunner.

38 procent av kvinnorna i undersökningen önskar sig presentkort av olika slag, eller kontanter.  27 procent av männen svarar samma sak. Och tittar man i åldersgruppen 18–29 år så är det hela 43 procent som önskar sig presentkort eller kontanter.

Årets julklapp speglar andan för julen

- Att en av fyra svenskar önskar sig kontanter eller presentkort i julklapp speglar andan för julen 2020 väldigt väl. Det är tuffa tider ekonomiskt, så konsumtion av prylar vi egentligen inte behöver känns helt överspelat. Det passar också väl in på den ökade medvetenheten om klimatkrisen och hållbarhet som vuxit sig större under året. Låt oss endast köpa sådant vi faktiskt behöver eller verkligen vill ha och kommer använda denna jul, säger Nicklas Storåkers, VD PriceRunner.

Kvinnor vill unna sig något till jul i högre utsträckning än män. 38 procent av kvinnorna i undersökningen svarar att de förtjänat sin julklapp och att de vill unna sig, samma svar ger bara 18 procent av männen.

32 procent av männen anser att julklappen kommer att öka deras livskvalitet, i synnerhet svarar män i åldrarna 50–59 år detta. 22 procent anser julklappen de önskat sig kommer att göra tiden de tillbringar hemma bättre.

- Under 2020 har svenska folket fått kompromissa om och anpassa sig efter omständigheter som varit allt annat än roliga. Julen ska ju vara glädjens högtid men jag tycker också vi kan erkänna att julafton för många är materialistisk. Med alla uppoffringar vi gjort under året är det inte så konstigt att vi önskar oss presentkort eller pengar, så vi sedan kan unna oss själva EXAKT det vi faktiskt önskar oss, säger Nicklas Storåkers, VD PriceRunner.

Förutom pengar och presentkort är det som kvinnor önskar sig allra mest i julklapp böcker, kläder, heminredning, parfym, smycken och hudvårdsprodukter.

Män önskar sig kläder, böcker, verktyg, datorer och spelkonsoler.

Det ser också ut som att julfirandet blir mindre i år än tidigare år, på grund av oron för Corona. 24 procent av personer 60 år och äldre svarar att de endast kommer att fira jul med den närmaste familjen.

Tio procent av de svarande säger att anledningen till att köpa presentkort i julklapp är för att undvika fysiska besök i butiker under pandemin.

Så handlar svenskar julklappar 2020 jämfört med 2019
 • 22% planerar att köpa mindre
 • 4% planerar att handla mer
 • 45% planerar att köpa lika mycket både från fysiska butiker och online jämfört med förra året.

Så handlar svenskar julklappar 2020

Årets julklapp 2020:

 1. Pengar och presentkort       34%
 2. Böcker                        10%
 3. Kläder                         10%
 4. Heminredningsdetaljer        7%
 5. Parfym                       5%
 6. Bärbar dator              5%
 7. Kökstillbehör             5%
 8. Träningskläder- och skor     5%
 9. Mobiltelefon              5%
 10. Smycken                    4%
 11. Hudvård                     4%
 12. Verktyg                       4%
 13. Spel- och spelkonsoler         4%
 14. Sällskapsspel           3%
 15. Hörlurar                     3%

PriceRunner utser årets julklapp varje år sedan 2005, i en egen undersökning. Förra året blev årets julklapp en bok, om svenska folket själva fick välja.

Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget YouGov. Totalt genomfördes 1009 CAWI intervjuer av svenskar i åldrarna 18+ mellan den 7 - 9 oktober 2020.Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största oberoende tjänst för jämförelseshopping med 2,3 miljoner produkter. Vi jämför priser från 6.400 butiker i 25 länder - bara butiker som levererar till Sverige. PriceRunner har varje månad över 10 miljoner besök på våra sajter i tre länder. Vi hjälper miljontals konsumenter att hitta bättre produkter och spara pengar genom lägre priser. På PriceRunner kan besökarna jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner erbjuder sina medlemmar en Köpgaranti utan kostnad som skyddar kunden vid köp upp till 50 000 kronor från ett stort antal butiker på nätet. I mars 2019 utsåg PriceRunner i utmärkelsen Topp 100 2019 till Årets Bästa Sök- och Jämförelsetjänst av tidningen IDG. Bolaget har 150 medarbetare på kontoren i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark.