2021-09-10 06:00Pressmeddelande

Halvledarbrist och fraktkris: Så drabbas konsumenterna

Tv-spelskontroll

Hyllor ekar tomma och fabriker som stänger ner till följd av den rådande fraktkrisen och bristen på komponenter. Vad betyder det här för konsumenterna? PriceRunner har kartlagt vilka produkter som är dyrast just nu och hur konsumenterna påverkas.

Halvledarbristen, som ibland benämns som chipkrisen eller komponentbristen, är ett begrepp som oftast dyker upp när det diskuteras svårigheter att få tag i olika prylar, såsom den senaste tv-spelskonsolen eller ett maffigt, nytt grafikkort. I veckorna har frasen dykt upp igen bland annat i samband med att Scania tvingats avbryta sin produktion av lastbilar på grund av just brist på komponenter.

Halvledare är ett typ av material, oftast kisel, som används vid produktion av transistorer. Transistorer spelar en fundamental roll när det kommer till att bygga i princip all teknik, från eltandborstar till mobiltelefoner.  Problemet är att vi under lång tid förlitat oss på ett fåtal producenter av transistorer, varav nästan alla fabriker varit belägna i Kina och Taiwan. Till följd av en explosionsartad efterfrågan internationellt, ett tidigare handelskrig mellan USA och Kina, samt en pandemi som rasat världen över har producenterna helt enkelt inte kapacitet att möta våra behov.

Skyhög frakt och containerkaos

Som om det här inte vore nog råder det dessutom en fraktkris i världen just nu, där priset för att transportera produkter stigit explosionsartat. Precis som med halvledarkrisen spelar Covid-19 en stor roll även här, där containrar inte hamnat där de ska på grund av förändrade resemöjligheter under pandemin.

Även andra internationella händelser har påverkat. Vi kommer alla ihåg fartyget som blockerade Suez-kanalen tidigare i år och därmed försenade mängder av leveranser. Det här är någonting som än idag märks av i form av konsumenter som väntar på sina produkter.

Till råga på allt har översvämningar i Tyskland och Kina har slagit hårt mot elektronik och bilindustrin, två områden som sedan innan varit hårt drabbade av halvledarbristen.

Långt ifrån löst

Det är inte bara bilar och teknikprylar som påverkas av de här pågående kriserna. På PriceRunner har vi kartlagt vilka produktkategorier som ökat i pris mest under det senaste året. Mest märks prisskillnaden på produkter med hög efterfrågan, såsom virke och byggmaterial, men även diverse hobbyprodukter.

Statistik prishöjning produktkategorier

Fem exempel på produktkategorier vars pris har höjts väsentligt under det senaste året och hur mycket priset stigit i procent jämfört med samma tid 2020.

Det vi alla undrar nu är såklart när dessa kriser förväntas vara lösta. Tyvärr verkar det i nuläget som om vi kommer få leva med under en längre tid. Det betyder att många oroar sig för att inte kunna få tag i de prylar de vill inför jul.

Som konsument kommer man därför behöva vara ute i lite bättre tid än vanligt inför årets julklappshandel, och inte förlita sig på att alla produkter kommer finnas tillgängliga till ett särskilt mycket lägre pris under årets shoppinghögtider. Ett tips är att sätta en bevakning på de produkter men är extra intresserad av för att få en notis när de finns i lager.


Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största jämförelsetjänst med 2,4 miljoner produkter hos 7.200 butiker i 27 olika länder. Vi har 150 medarbetare i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark. Våra tjänster används närmare 20 miljoner gånger varje månad av konsumenter som kan jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner är ett helt oberoende företag. Vi ägs inte av några tillverkare och är inte beroende av dem, återförsäljare eller andra organisationer med intresse att sprida partisk information. Vårt mål är att hjälpa konsumenter hitta rätt produkter till bättre priser. Varje månad hjälper vi miljontals konsumenter hitta bättre och billigare produkter och samtidigt spara pengar genom att använda PriceRunners tjänster.


Kontaktpersoner

Evelina Galli
Teknik & Konsumentexpert
Evelina Galli
Är du kund hos oss och behöver hjälp med ett köp eller att synas på PriceRunner? Vänligen kontakta vår kundtjänst på infose@pricerunner.com eller ring +46 (0)8 562 103 50