2020-06-18 13:05Pressmeddelande

Mer hemmalyx på svenskarnas hemester

Hemesterm 2020

Hemester är sommarens hetaste ord. Sex av tio svenskar kommer att stanna hemma i sommar, det visar en ny undersökning som PriceRunner gjort. Konsumentexpert Anna Lavfors ser hur vi unnar oss mer hemmalyx.

Sex av tio svenskar har tvingats ändra sina semesterplaner i sommar.

Och när större delen av svenska folket tvingas stanna hemma eller lägga sina semesterplaner på is så gäller det att hitta något roligt att fylla hemmavistelsen med:

Det här blir hemmaprojektens sommar, med tid och pengar över för att göra om bostaden eller fixa snyggt i trädgården, säger Anna Lavfors, PriceRunners konsumentexpert.

Anna Lavfors, konsumentexpert PriceRunner

23 procent av svenskarna svarar att de tänker minska kostnaderna genom att stanna hemma.

Samtidigt betyder mer ledig hemmatid att det är lätt att hitta projekt som bara måste göras.

20 procent säger att de kommer att rusta upp hemmet, och 19 procent har för avsikt att köpa saker till hemmet.

Vi kommer hålla oss på hemmaplan eller, nu när reserestriktioner har lyfts, också i sommarhuset. Men vi kommer inte gå sysslolösa, säger Anna Lavfors.

 

 

Även om många svenskar kommer spara årets semesterbudget i väntan på att möjligheten till att resa ska öppna upp igen, så är det också en stor andel som kommer låta pengarna gå till konsumtion.

Den svenska ekonomin behöver få snurr, och den som är shoppingsugen i sommar kan trösta sig med att den också hjälper igång landet.

Det är alltså bara att handla med gott samvete.

Svenskarnas lust att belöna sig efter en vinter och vår som varit prövande för många märks nu. Istället för att hålla i plånboken finns det de som vill sätta guldkant på sommaren. Det blir en klapp på axel för att ha tagit sig igenom en period då inget har varit som det brukar vara, säger Anna Lavfors, PriceRunners konsumentexpert.

Men även den som vill sätta guldkant på tillvaron gör klokt i att få sommarbudgeten att räcka längre:

Det finns all anledning att påminna om att shoppa smart. Man kan i snitt spara upp till 30 procent på att göra en prisjämförelse innan man genomför sitt köp, det gäller i allra högsta grad på verktyg och byggmaterial, säger Anna Lavfors.

”Äta gott, hitta vardagslyx”, ”unna oss guldkant hemma och i båten” och ”unna oss mer i sommarstugan” svarar några av svenskarna i PriceRunners undersökning.

Andra berättar om olika projekt som ska göra sommaren roligare, allt ifrån inköp av kvalitetsstudsmattor till byggen av utekök, altaner och växthus.

Klart är att de pengar och den njutning som sol- och badsemestern brukar innebära nu kommer att växlas över till något trevligt på hemmafronten.

Hemester handlar just om att hitta guldkornen på hemmaplan, och tillåta sig att njuta av det bästa som närmiljön har att erbjuda.

Så stort är semesterbudgeten: 17 552 SEK

Semesterplaner för sommaren:

42% Mina ursprungliga planer har ställts in på grund av coronaviruset

18% Mina semesterplaner har lagts på is nu på grund av coronaviruset

62% vill stanna hemma

31% vill åka till sommarstugan

65% kommer att lägga mindre pengar än förra året

20% kommer använda pengarna till att rusta upp hemmet

20% har för avsikt att köpa saker till hemmet.

21% tänker spara pengarna

Om undersökningen:

Kantar Sifo har intervjuat 1069 svenskar över 18 år som utgör ett representativt urval av befolkningen. Intervjuerna genomfördes under perioden 20–25 maj 2020.

 


Ämnen: Corona

Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största oberoende tjänst för jämförelseshopping med 2,3 miljoner produkter. Vi jämför priser från 6.400 butiker i 25 länder - bara butiker som levererar till Sverige. PriceRunner har varje månad över 10 miljoner besök på våra sajter i fyra länder. Vi hjälper miljontals konsumenter att hitta bättre produkter och spara pengar genom lägre priser. På PriceRunner kan besökarna jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner erbjuder sina medlemmar en Köpgaranti utan kostnad som skyddar kunden vid köp upp till 50 000 kronor från ett stort antal butiker på nätet. I mars 2019 utsåg PriceRunner i utmärkelsen Topp 100 2019 till Årets Bästa Sök- och Jämförelsetjänst av tidningen IDG. Bolaget har 130 medarbetare på kontoren i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark.