2019-09-10 08:05Pressmeddelande

September: Årets sämsta reamånad

September: Årets sämsta reamånadSeptember: Årets sämsta reamånad

September tar priset som årets sämsta reamånad.
 
Endast 4 procent av alla produkter når sitt lägsta pris under september. Det visar en unik analys som görs för första gången. PriceRunner har analyserat priserna på 1.000 populära produkter dag-för-dag under 365 dagar.
 
Urvalet är de tio mest populära produkterna inom var och en av de 100 mest populära kategorierna. Alltifrån elektronik som mobiltelefoner, TV och belysning till barnskor, smink och heminredning har utvärderats.
”I september infinner sig hösten och mörkare dygn. Efter en varm sommar är det dags för vardagen, och då vi befinner oss mer inomhus. Butikerna passar då på att ta ut fullt pris för saker till hemmet. Vår undersökning visar att möbler och heminredning är som dyrast under september”, kommenterar Nicklas Storåkers, VD PriceRunner.

Dessa kategorier är som dyrast i september:

”Det kan vara stora prisskillnader vi talar om. Vissa produkter kan vara 50-100 % dyrare i september jämfört med när de är som billigast. Ett område det gäller att se upp extra inom är barnkläder och leksaker. Det räcker inte bara att jämföra priserna idag, man måste också jämföra med vad de kostat tidigare”, kommenterar Nicklas Storåkers.
Ett exempel på en dyr produkt i september är barnoveraller som typiskt sett säljs till fullt pris i början av hösten. Den populära overallen Isbjörn of Sweden Penguin Winter Jumpsuit kostade som lägst 1.995 kr under delar av september 2018. Efter vintern såldes den för 999 kr, det vill säga halva priset. Nu har priset stigit igen till 1.399 kr.
Dyrt när man vill komma igång med träningen
Ett område där priserna stiger rejält under september är produkter som vi behöver för löpning och träning. Efter sommaren är det exempelvis populärt att köpa en ny löparklocka för att få motivationen att fortsätta i joggingspåren även under hösten. Till exempel är pulsklockan Garmin Forerunner 235 HRM bland de 20 mest populära produkterna just nu på PriceRunner. Dessutom köper många saker till hemmagymmet såsom balansbrädor och vikter.
”Priserna på de produkter vi analyserat inom löpning och träning stiger med hela 21 % från juli när de är som billigast till september när de blir som dyrast. Det är en anmärkningsvärd ökning på bara två månader”, kommenterar Nicklas Storåkers.
PriceRunners studie visar också att priserna totalt sett är högst under mars månad på de 1.000 mest populära produkterna, men att bilden är mer blandad än under september månad. Detta förklaras av att det är rea på fler produkter under mars än under september. Årets dyraste dag att shoppa är den 20 mars.
 
Allra billigast att handla är det under november månad. Årets absolut billigaste dag är Black Friday, som förra året inföll den 23 november. I år är Black Friday den 29 november.

Så gjorde PriceRunner studien

Urvalet av produkter utgörs av de tio mest populära produkterna i de 100 mest populära kategorierna, totalt 1.000 produkter. Priserna för varje dag har utvärderats för en period om 365 dagar. Två olika perioder om 365 dagar har valts för att eliminera eventuella effekter som uppstår baserat på när mätperioden börjar och slutar.
 
Priserna som ligger till grund för analysen är det lägsta priset varje dag exklusive frakt. Endast svenska butiker har ingått i analysen.Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största oberoende tjänst för jämförelseshopping med 1,8 miljoner produkter. Vi jämför priser från 5.900 butiker i 25 länder - bara butiker som levererar till Sverige. PriceRunner har varje månad över 10 miljoner besök på våra sajter i fyra länder. Vi hjälper miljontals konsumenter att hitta bättre produkter och spara pengar genom lägre priser. På PriceRunner kan besökarna jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner erbjuder sina medlemmar en Köpgaranti utan kostnad som skyddar kunden vid köp upp till 50 000 kronor från ett stort antal butiker på nätet. I mars 2019 utsåg PriceRunner i utmärkelsen Topp 100 2019 till Årets Bästa Sök- och Jämförelsetjänst av tidningen IDG. Bolaget har 130 medarbetare på kontoren i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark.