2020-05-29 08:48Pressmeddelande

Trend: Svenskarna flyttar vardagsrummet utomhus under Corona

Trädgården blir det nya vardagsrummet i Coronatider, det visar nya siffror från PriceRunner.

Intresset för grillar, högtryckstvättar, robotgräsklippare, studsmattor och andra utomhusartiklar har exploderat våren 2020 jämfört med våren 2019. Sökningarna ligger i genomsnitt 135 % högre i år än i fjol.

Och i centrum för drömmen om utomhusumgänget tronar en lyxig gasolgrill med alla tillbehör, högst upp på svenskens önskelista.

Våren betyder alltid rusning till butiker som säljer allt som har med utelivet att göra - från gräsklippare till studsmattor och grillar. Men i år är trycket betydligt större än året innan. Mycket talar för att det är Coronakarantänen som både frigjort tid för hemmafixaren och ökat suget för att umgås ute, där det är lättare att hålla distansen och kunna umgås på ett säkert sätt. Och för både hemmafixaren och utekocken finns många tusenlappar att spara, även på produkter som är identiska.

De senaste månaderna har många tillbringat mer tid hemma än vad man vanligtvis gör under våren. Dels för att man har arbetat hemifrån, dels för att man även på kvällar och helger undvikit sociala sammanhang. För många innebär det att man återupptäckt sin trädgård eller sin balkong, säger Anna Lavfors, PriceRunners expert på konsumentfrågor.

Du kan spara tusentals kronor på exklusiva gasolgrillar

Det märks tydligt att vi vill göra fint utomhus. Högtryckstvättar är populära, och där finns stora summor att spara. I snitt går det att hitta 30 procent lägre priser på högtryckstvättar om man lägger ett par minuter på att prisjämföra.

Du kan till exempel spara 929 kronor på en högtryckstvätt från Husqvarna, eller 3607 kronor på en Nilfisk.

Det är dags att bättra på efter vintersäsongen, och här finns också klipp att göra: 1299 kronor på tio liter Falu Rödfärg, 310 kronor på träskydd och 391 kronor på hårdvaxolja till ditt nytvättade trädäck. Sugen på att komma igång med odlingarna? Du kan spara hela 18 504 kronor på ett växthus från Halls. Det här är bara några exempel på riktiga kap du kan göra just nu.

Drömmen om att fixa en mysigare utemiljö kanske har funnits där länge, men vad vi kan se är att det är nu som många slår till. Vi tar itu med att göra rent med högtryckstvätten och klippa gräset, och sen när trädgården är färdigfixad så är det inte konstigt om man vill komplettera med en ny grill eller en studsmatta till barnen, säger Anna Lavfors.

Och när det kommer till grill så är en stor grill högst på önskelistan, det visar de sökningar som svenska folket gör just nu. Genom att handla i den billigaste butiken istället för den dyraste kan du spara hela 1509 kronor på Weber Genesis II E-310 GBS, den mest eftersökta av alla stora gasolgrillar just nu.

Överhuvudtaget går det att göra klipp på grillar där prisskillnaden i snitt är hela 50 procent mellan den dyraste och den billigaste butiken.

PriceRunner har jämfört 750 populära varor i femton olika kategorier.

I snitt sparar du 34 procent om du handlar av den billigaste butiken.

Spara i genomsnitt

PriceRunners konsumentexpert Anna Lavfors har analyserat svenskarnas inköp och ser ett tydligt mönster:

En trend vi kan se är att de produkter som efterfrågas just nu ofta kombinerar tre intressanta faktorer: suget efter att vara utomhus som kommer med vackert vårväder, coronaeffekten i att vi tillbringar mer tid hemma och känslan av att ha mycket tid över. Att börja odla, sätta igång med ett DIY-projekt eller att måla om är inte bara hemmafixande, det kan också bli en hobby och något man kan ägna extra ledig tid åt, säger Anna Lavfors.


Ämnen: Trend

Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största oberoende tjänst för jämförelseshopping med 2,3 miljoner produkter. Vi jämför priser från 6.400 butiker i 25 länder - bara butiker som levererar till Sverige. PriceRunner har varje månad över 10 miljoner besök på våra sajter i fyra länder. Vi hjälper miljontals konsumenter att hitta bättre produkter och spara pengar genom lägre priser. På PriceRunner kan besökarna jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner erbjuder sina medlemmar en Köpgaranti utan kostnad som skyddar kunden vid köp upp till 50 000 kronor från ett stort antal butiker på nätet. I mars 2019 utsåg PriceRunner i utmärkelsen Topp 100 2019 till Årets Bästa Sök- och Jämförelsetjänst av tidningen IDG. Bolaget har 130 medarbetare på kontoren i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark.