2019-11-07 12:14Pressmeddelande

Undvik bluffar under superreorna

Black Friday 2019Black Friday 2019

Guide: Undvik bluffar och fallgropar under superreorna

Redan idag torsdag den 7 november kommer flera större nätbutiker att tjuvstarta Singles Day-rean. Detta trots att Singles Day infaller först på måndag den 11 november. Och en del mindre nätbutiker startade Black Month-reor redan den 1 november, långt före Black Friday som i år inträffar först fredagen den 29 november.

”I år infaller Black Friday nästan en vecka senare än förra året. Det medför att Black Friday i större utsträckning krockar med julhandeln. Då det blir tuffare för nätbutikerna att få ut alla paket i god tid före julen, kommer flera tjuvstarta reorna. Det gäller som konsument att vara ute i god tid för att inte missa godbitarna”, kommenterar Nicklas Storåkers, VD PriceRunner.

Viktiga datum i november

7-11 nov                              Singles Day-rea i Sverige

11 nov                                 Singles Day (11/11). Har sitt ursprung i Kina

22 nov-2 dec                     Black Week-rea i Sverige. De lägsta priserna är under 29 nov- 2 dec

29 nov                                Black Friday. Har sitt ursprung i USA

2 dec                                  Cyber Monday. Har sitt ursprung i USA

Var femte nätbutik satsar på Singles Day

Singles Day som har sitt ursprung i Kina inträffar varje år den 11 november och är världens största readag. Under ett dygn 2018 hade den kinesiska marknadsplatsen Alibaba en försäljning om 280 miljarder kronor.

Även i Sverige har Singles Day ökat i popularitet under de senaste åren. Totalt sett planerar 22 % av svenska e-handlare att ha någon form av Singles Day-kampanj. De första Singles Day-kampanjerna kommer smygstarta redan på kvällen torsdag den 7 november, säger Nicklas Storåkers.

Black Friday – årets billigaste dag

Black Friday som har sitt ursprung i USA infaller alltid dagen efter Thanksgiving, som i sin tur infaller den fjärde torsdagen i november. PriceRunners prognoser är att Black Friday bedöms växa med 20 procent 2019. Föregående år växte Black Friday med 27 procent enligt PostNord.

Statistik från PriceRunner av prisutvecklingen dag-för-dag under 365 dagar visar också att Black Friday är årets billigaste dag. I en mätning av över 20.000 produkter sänktes priserna på Black Friday 2018 med i snitt 17 % på 22 % av alla produkter.

En undersökning som PriceRunner gjort tillsammans med Kantar Sifo visar att nästan 4 av 10 nätbutiker räknar med att ha rea under årets Black Friday.

Största reakategorierna under Black Friday förra året

Största reakategorierna Black Friday förra året

Största reakategorierna Black Friday förra året

Se upp för bluffreorna

PriceRunners analys av prisutvecklingen av över 20.000 populära produkter visade att butikerna inför Black Friday smyghöjde priserna med 22 % på 13 % av samtliga produkter. Många av dessa produkter ”reades” sedan ut under Black Friday. Baserat på denna studie var slutsatsen att närmare var fjärde reaprodukt (23 %) var en bluffrea.

Bra deals som du ändå ska undvika

Baserat på en genomgång av prisutvecklingen dag-för-dag under 365 dagar för de 1.000 mest populära produkterna så är slutsatsen att 17 % av alla produkter är billigare under Black Week än någon annan gång under året. Black Week är därför årets bästa reaperiod. Allra lägst är priserna på själva Black Friday, som i år infaller den 29 november. Men en del produkter fortsätter att falla i pris. Dessa kategorier ska man därför vara försiktig med att köpa under Black Friday, trots låga priser.

På Black Friday kan man handla många produkter billigare än tidigare under året. Trots det så ska man inte köpa dem, utan hellre vänta. Det är framförallt produkter inom elektronik såsom TV, mobiltelefoner och aktivitetsklockor. I genomsnitt faller en TV-apparat med över 30 % i pris under ett år, kommenterar Nicklas Storåkers.

Det har att göra med att elektronik påverkas så pass mycket av produktnyheter. När de lanseras ligger de högt i pris, men i takt med att nya modeller kommer så faller de äldre modellerna i pris. Och de flesta konsumenter behöver inte det allra senaste.

Prisutveckling under 1 år på mest populära kategorierna

Prisutveckling 1 år på mest populära produkter

Prisutveckling 1 år på mest populära produkter

10 tips för lyckad shopping

  1. Upprätta inköpslista i förväg. Det bästa sättet att både spara pengar och miljön är att undvika att köpa onödiga saker.
  1. Köp på de stora reorna. Black Friday är årets billigaste dag. Passa på att köpa dina julklappar då så spar du pengar och får klapparna i god tid före julen.
  1. Handla på helgen. Det är betydligt vanligare att nätbutiker har kampanjer och nedsatta priser under helgen än under vardagar.
  1. Jämför alltid pris. Jämför pris med andra butiker och med vad priset har varit tidigare. Detta gör du enkelt på en sajt som PriceRunner. Då spar du mycket pengar.
  1. Sök efter rabattkoder. Med rabattkoder kan du få extra rabatt eller exempelvis fri frakt.
  1. Använd ångerrätten. För köp inom EU gäller att du har två veckors ångerrätt från dagen efter du fått en vara levererad. Det är en fördel vid e-handel att du faktiskt kan skicka tillbaka en produkt som du inte vill ha.
  1. Handla produkter som håller. Att köpa kvalitet kostar ofta lite mer. Men då får du också en produkt som håller längre vilket är bra för miljön. På sajter som PriceRunner kan du läsa andra användares omdömen och betyg på produkter.
  2. Tänk på miljön. Använd miljöfilter på sajter som PriceRunner för att hitta klimatsmarta produkter.
  1. Handla lokalt. Undvik att köpa från nätbutiker som ligger långt borta, till exempel i Kina eller USA. Långa transporter av enskilda paket är inte bra för miljön. Ofta kan du istället hitta produkten hos en av Sveriges många nätbutiker.
  1. Kolla om det är enkelt att returnera. Ta reda på returpolicyn före ett köp; vad det kostar och hur krångligt det är. Köper du varor som väger mycket kan det vara både tidsödande och krångligt att returnera.Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största oberoende tjänst för jämförelseshopping med 1,8 miljoner produkter. Vi jämför priser från 5.900 butiker i 25 länder - bara butiker som levererar till Sverige. PriceRunner har varje månad över 10 miljoner besök på våra sajter i fyra länder. Vi hjälper miljontals konsumenter att hitta bättre produkter och spara pengar genom lägre priser. På PriceRunner kan besökarna jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner erbjuder sina medlemmar en Köpgaranti utan kostnad som skyddar kunden vid köp upp till 50 000 kronor från ett stort antal butiker på nätet. I mars 2019 utsåg PriceRunner i utmärkelsen Topp 100 2019 till Årets Bästa Sök- och Jämförelsetjänst av tidningen IDG. Bolaget har 130 medarbetare på kontoren i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark.