2020-11-25 06:01Pressmeddelande

Var tredje svensk tänker shoppa på Black Friday-rean

Black Friday 2020

35 procent av svenskarna planerar att delta i Black Friday-rean, det visar en undersökning som undersökningsföretaget YouGov har gjort på uppdrag av jämförelsetjänsten PriceRunner.

Svenskarna älskar rea. Under det här ekonomiskt osäkra pandemiåret kommer det att vara extra stort fokus på att få pengarna att räcka långt. Det gör det naturligt att handla julklappar på Black Friday, säger Nicklas Storåkers, VD PriceRunner.

Black Friday 2020

Undersökningen visar svenskarnas attityd till rean, där 1 009 svenskar över 18 år har svarat på undersökningen online.

PriceRunner är Sveriges ledande jämförelsetjänst med priser och produkter från mer än 6 400 butiker i Sverige.

Black Friday är den billigaste dagen på året, då mer än en av fyra produkter säljs med rabatter på mellan 15 och 50 procent. Genomsnittsrabatten 2019 var 18 procent.

När mer än var tredje svensk planerar att handla på Black Friday-rean så kommer det att innebära att butikernas omsättning ökar kraftigt. Tittar vi historiskt så har vi sett nya försäljningsrekord varje år, säger Nicklas Storåkers.

PriceRunners prognos för en månad sedan var att Black Friday skulle öka med 30 procent. Nu anser Nicklas Storåkers att det blir något mer.

Vi ser att oron för den egna ekonomin är lägre nu än i våras, även om det finns fortsatt försiktig optimism. Utan den hade omsättningen under Black Friday kunnat fördubblas i år.

Enligt senaste E-handlarindex från PriceRunner säger 48 procent av e-handlare att de tror på ökad försäljning trots coronapandemin, medan 41 procent av e-handlarna tror på oförändrad försäljning under Black Friday.

Hälften av e-handlarna i Sverige kommer att fokusera mer på digital försäljning under Black Friday enligt senaste E-handelsindex.

Den efterföljande försäljningsdagen Cyber Monday kommer också att bli större i år. Förra året deltog nio procent av svenskarna i Cyber Monday-rean, i år väntas den stiga till tolv procent.

Enligt YouGov-undersökningen är det lika många kvinnor som män som deltar i Black Friday-rean.

Flest reabesökare finns det bland 30–39-åringarna, där 55 procent handlar på Black Friday-rean, medan endast 21 procent av svenskar över 60-plus handlar på rean.

Black Friday 2020

En av fem svenskar kommer spendera mindre pengar på Black Friday-rean

21 procent av svenskarna som planerar att handla på Black Friday-rean kommer att lägga mindre pengar på rean i år jämfört med förra året, visar undersökningen. Det är särskilt unga mellan 18 och 29 år som tänker lägga mindre pengar på Black Friday-rean (28 procent).

Den skakiga ekonomin har drabbat många unga och därför minskar de sin konsumtion. Det är svårt att uppskatta hur stor den totala tillväxten under Black Friday kommer att bli, eftersom det är de unga som i störst utsträckning handlar på Black Friday-rean, säger Nicklas Storåkers.

Elva procent kommer att spendera mer pengar Black Friday, medan 42 procent kommer att spendera ungefär lika mycket som förra året.

Fakta om Black Friday 2020


Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största oberoende tjänst för jämförelseshopping med 2,3 miljoner produkter. Vi jämför priser från 6.400 butiker i 25 länder - bara butiker som levererar till Sverige. PriceRunner har varje månad över 10 miljoner besök på våra sajter i tre länder. Vi hjälper miljontals konsumenter att hitta bättre produkter och spara pengar genom lägre priser. På PriceRunner kan besökarna jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner erbjuder sina medlemmar en Köpgaranti utan kostnad som skyddar kunden vid köp upp till 50 000 kronor från ett stort antal butiker på nätet. I mars 2019 utsåg PriceRunner i utmärkelsen Topp 100 2019 till Årets Bästa Sök- och Jämförelsetjänst av tidningen IDG. Bolaget har 150 medarbetare på kontoren i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark.