2021-10-15 06:00Nyheter

Rusning till digitalboxarna: Så fortsätter du kolla på tv i marknätet

Fjärrkontroll

I oktober kommer sändningarna i Sveriges marknät byta komprimeringsstandard. Det innebär att vissa tv-tittare kommer behöva uppdatera sin utrustning för att fortsätta zappa runt på kanaler som SVT och TV4 via antenn. PriceRunner reder ut begreppen, och konstaterar att intresset för digitalboxar skjuter i höjden.

Från och med 5 oktober i år har det svenska marknätet påbörjat en flytt från att använda MPEG2 som komprimeringsstandard till mer moderna MPEG4. I marknätet finns fri tillgång till SVT:s kanaler, TV Finland och TV4. I samband med flytten kommer även vissa sändningar som tidigare varit i SD (standard definition) uppgraderas till HD (high definition) för skärmar som stöder den högre upplösningen.

Migrationen kommer pågå under större delen av månaden och successivt beröra fler delar av landet. PriceRunners siffror tyder på ett explosionsartat ökat intresse för digitalboxar. Anledningen till det här är att äldre tv-apparater och digitalboxar är däremot inte kompatibla med den här nya standarden, vilket innebär att användare kommer behöva uppgradera sin utrustning.

Så får du fortsätt tillgång till marknätet

Det är långt ifrån alla Sveriges tv-tittare som påverkas av migrationen. De som tar del av sändningarna via till exempel satellit eller iptv har ingenting att oroa sig för, endast de som använder marknätet via antenn behöver potentiellt bry dig om förändringen.

Moderna tv-apparater och digitalboxar är redan utrustade med mottagare som kan ta emot MPEG4-standarden. För den som är osäker finns det ett enkelt sätt att säkerställa att du kan ta del av sändningarna efter flytten, även om det inte skett i din region än. Kanal 88 används nämligen som testkanal för MPEG4 i marknätet. Om du får in en testbild när du zappar in till kanal 88 betyder det att du kan se sändningarna och har ingenting att oroa sig för.

I ett flerfamiljshus tas normalt tv-signalerna emot gemensamt och sänds sedan vidare till varje hushåll. Om du inte får in testbilden på kanal 88, rådfråga först din förening och försäkra dig om att mottagaren i det lokala nätverket är kompatibel med den nya standarden innan du själv byter ut din utrustning.

Vad behöver jag göra för att fortsätta kolla på tv?

Om du efter migrationen inte har tillgång till kanalerna även efter en manuell kanalsökning och kan konstatera att du behöver uppgradera din mottagare, är det enklaste och billigaste sättet att få tillgång till marknätet igen att uppgradera digitalbox.

Här är det alltså en box som stöder MPEG4-standarden som gäller. Det rekommenderas även att boxen stöder DVB-T2, som är tekniken flera kanaler använder för att överföra sändningar från masterna. Kanaler som använder DVB-T2 är bland annat lokala SVT-sändningar i södra Sverige, Nickelodeon och MTV.

Det här kan ju tyckas väldigt stökigt onödigt, men det finns god anledning till att byta till MPEG2. Förenklat handlar det om att säkerställa sändningar med bättre kvalitet, men mer komprimerat. MPEG2 introducerades redan 1999 och är idag helt enkelt en förlegad komprimeringsstandard som inte klarar av den kvalitet och mängd data som sänds idag.

Så många fler tittar på digitalboxarna runt om i Sverige

Exakt hur många som berörs av migrationen är oklart då det inte förs några mätningar på hur många som tar del av det öppna marknätet via antenn i Sverige idag. Många använder det till exempel i sin sommarstuga eller båt, och vissa tar del av det helt omedvetet då deras förening använder marknätet.

Klart är i alla fall att migrationen som startade förra veckan har minst sagt synts på PriceRunners användare. Digitalboxar, som annars är långt ifrån den mest besökta kategorin bland PriceRunners produkter, ökade med över 200 procent föregående veckan i jämförelse mot veckan innan.

Först ut den 5 oktober och var Stockholm, Gävleborg, Uppland, Södertälje och Norrköping/Valdemarsvik.  I PriceRunners statistik syns en tydlig ökning av sökningar på digitalboxar inom dessa områden från och med flyttens början, med en ökning av mängden sökningar på 323 procent mot föregående vecka i Stockholm. Mest procentuell skillnad syns däremot på användarna i Östergötland, där sökningarna ökade med 383 procent mot veckan innan.

Några som är riktigt förberedda för migrationen är skåningarna. Trots att de tillhör den sista regionen att göra migrationen i slutet av oktober syns en tydlig ökning redan nu på 90 procent.

Här är regionerna som är näst på tur:

19 oktober: Norrland och Västra dalarna

21 oktober: Östra Dalarna, Värmland, Närke, Västmanland, Östergötland, Småland, Gotland, Öland och Skövde

26 oktober: Göteborg, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg Bohuslän och Dalsland

28 oktober: Skåne, Blekinge och Halland

Dagen när migrationen sker kommer det ske ett sändningsuppehåll under dagen, varpå användare kan behöva genomföra en manuell kanalsökning efteråt.


Om PriceRunner

PriceRunner är Sveriges största jämförelsetjänst med 2,8 miljoner produkter hos 7 400 butiker i 25 olika länder. Vi har drygt 160 medarbetare i Stockholm, Sverige och Nykøbing, Danmark. Varje månad används vi av konsumenter som kan jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner är ett helt oberoende företag. Vi ägs inte av några tillverkare och är inte beroende av dem, återförsäljare eller andra organisationer med intresse att sprida partisk information. Vårt mål är att hjälpa konsumenter hitta rätt produkter till bättre priser. Varje månad hjälper vi konsumenter hitta bättre och billigare produkter och samtidigt spara pengar genom att använda PriceRunners tjänster.


Kontaktpersoner

Evelina Galli
Teknik & Konsumentexpert
Evelina Galli
Är du kund hos oss och behöver hjälp med ett köp eller att synas på PriceRunner? Vänligen kontakta vår kundtjänst på infose@pricerunner.com eller ring +46 (0)8 562 103 50