2022-12-23 08:40Pressmeddelande

Är mellandagsrean värd att vänta på?

Kommer årets sista rea leverera några bra deals, och är svenskarna ens taggade på mellandagsrean? PriceRunner har svaren. 

Black Friday må ha intagit förstaplatsen som Svenskarnas mest populära shoppinghögtid, men mellandagsrean kvalar in på en stark andraplats. Nästan en av fem svenskar uppger att de köpte någonting under mellandagsrean förra året.

 

I år verkar intresset vara större. I samma undersökning svarar över en tredjedel att de kommer ta del av mellandagsrean i år. Men den stora frågan är: Kommer det finnas några bra kap att ta del av?

Flest deals tre dagar efter julafton

2021 pikade mellandagsrean den 27e december, sett till när fler produkter fanns att hitta till nedsatt pris. Då var runt 13 procent av priserna prissänkta under mellandagarna jämfört med veckan dessförinnan. Bland segmenten med störst prissänkningar sedan sommaren kunde bland annat barnkläder och sportutrustning hittas. 

 

Under årets Black Friday var färre produkter nedsatta jämfört med i fjol, men reorna var i snitt lika stora. Det återstår att se om mellandagsrean följer samma trend, tidigare år har den inte varit lika utbredd som Black Friday, men för den som gör sin research finns det ändå bra kap att hitta” säger Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på PriceRunner.

Allt som ser ut som bra deals är inte alltid ett kap under mellandagsrean. Under fjolåret hade upp till en tredjedel av erbjudandena höjts sedan sommaren innan de sänkts igen i samband med rean. 

Vad blir årets storsäljare?

De populäraste kategorierna under mellandagsrean 2021 var tv-apparater, skor och leksaker. Vad som blir storsäljarna i år återstår att se, men det finns en tydlig trend när det kommer till vad konsumenter håller lite extra koll på i år.

På PriceRunner kan användare sätta prisbevakningar på produkter de vill passa på att köpa när priset är tillräckligt lågt, och här är det tydligt att det är teknik vi vill fynda i vinter. Hörlurar, surfplattor och spelkonsoler är några av de produkter som konsumenter vill ha stenkoll på.

Som vanligt är det viktigt att göra sin research och ha ögonen öppna när man handlar på nätet. Här är PriceRunners tre tips att ta med sig för att hacka mellandagsrean:

  1. Skriv en lista. Det är lätt att dras med i köphetsen under årets stora kampanjer. Skriv en lista på förhand och försök att hålla dig till den så du inte dras med i köphetsen och köper sånt du egentligen inte behöver bara för att det är billigt.
  2. Kolla noggrant vad du köper och vem du handlar ifrån. Ibland är det svårt att se exakt vilken version av en produkt du köper och från vilket land du handlar ifrån. Produkter som tillverkas för en annan marknad har inte alltid samma funktionalitet som de som tillverkas i Sverige, och glöm inte att extra kostnader för tull kan tillkomma om du handlar utanför EU. 
  3. Använd en prisjämförelsesajt. Dubbelkolla alltid att det du köper faktiskt är ett bra erbjudande eller om produkten gått att få tag på billigare innan. 
Om YouGov-undersökningen

Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 16 - 19 december 2022 har sammanlagt 1 009 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18+ år i Sverige.


Om PriceRunner

PriceRunner är Nordens största jämförelsetjänst. Bolaget har verksamhet i fyra länder och jämför 3,7 miljoner produkter hos 22 500 butiker i 25 olika länder. Vi har drygt 200 medarbetare i Danmark, Norge och Sverige. Varje månad används vi av konsumenter som kan jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner ägs av Klarna. PriceRunner är ett helt oberoende företag. Vi ägs inte av några tillverkare och är inte beroende av dem, återförsäljare eller andra organisationer med intresse att sprida partisk information. Vårt mål är att hjälpa konsumenter hitta rätt produkter till bättre priser. Varje månad hjälper vi miljontals konsumenter hitta bättre och billigare produkter och samtidigt spara pengar genom att använda PriceRunners tjänster.


Kontaktpersoner

Evelina Galli
Teknik & Konsumentexpert
Evelina Galli
Är du kund hos oss och behöver hjälp med ett köp eller att synas på PriceRunner? Vänligen kontakta vår kundtjänst på infose@pricerunner.com eller ring +46 (0)8 562 103 50