2021-11-25 09:54Pressmeddelande

Här är prylarna som gått ner – eller upp – i pris under Black Week

Black Friday är årets billigaste dag, men var hittar man egentligen de största kapen? Och vilka prylar har tvärtom gått upp i pris? Så här ser läget ut med en dag kvar till den stora readagen!

Det pratas mycket om bluffreor i samband med Black Friday-kampanjer just nu. Men även om oroväckande många erbjudanden är ett resultat av en initial prisökning tidigare under hösten, finns det såklart fynd att hitta.

I snitt har priserna gått ner 1,8 procent sedan augusti i år, vilket är i linje med hur läget såg ut samma tid förra året när priserna hade sänkts 2 procent i snitt. Av de priser PriceRunner analyserat har 21,8 procent nedsatt pris jämfört med veckan innan, vilket faktiskt är fler än de 18,8 procent av produkterna som hade lägre pris under samma dag 2020.

Under fjolårets Black Friday var kategorierna med störst prissänkningar i snitt bland annat sexleksaker, spelkonsoler och elverktygstillbehör. I år är Playstation 5-spel, solglasögon och spishällar på topplistan.

Allt blir inte billigare under Black Week

Även om priserna generellt har sjunkit sedan sommaren enligt PriceRunners analys, är långt ifrån alla produkter prissänkta. PriceRunner har tidigare under veckan rapporterat om att antalet bluffreor, där butiker först höjer priserna för att sedan sänka dem i samband med Black Friday för att ge sken om en större prissänkning, utgör över en fjärdedel av erbjudandena just nu.

Inte nog med det, inom vissa kategorier har priset till och med gått upp jämfört med i somras. Sexleksaker, som under samma period tidigare år fanns bland kategorierna med störst prissänkningar, har i stället i år ökat i pris nästan 12 procent sedan augusti.

 

Elcyklar, som är i topplistan när det kommer till prisökningar hittills under Black Week, kan även hittas på topplistan över andel falska reor i kategorin.

Det här är ett segment som varit mest drabbad av halvledarbristen, som lett till svårigheter att få in produkter i lager under året.” säger Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på PriceRunner.

Under samma dag 2020 var hemtillbehör, klättring och glassmaskiner på topplistan över kategorier med störst prishöjningar sedan sommaren.

Mer om PriceRunners deals-analys

PriceRunner håller kontinuerligt koll på hur många priser som höjs för att sedan sänkas igen. Mätningarna utgår från slutet av augusti. Som en falsk prissänkning räknas när en e-handlare först höjer priset minst 10 procent på en produkt för att sedan sänka priset minst 5 procent. Totalt ingår 40 900 av de populäraste erbjudandena i Sverige i årets analys.Om PriceRunner

PriceRunner är Nordens största jämförelsetjänst. Bolaget har verksamhet i fyra länder och jämför 3,4 miljoner produkter hos 22 500 butiker i 25 olika länder. Vi har drygt 170 medarbetare i Danmark, Norge och Sverige. Varje månad används vi av konsumenter som kan jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner är ett helt oberoende företag. Vi ägs inte av några tillverkare och är inte beroende av dem, återförsäljare eller andra organisationer med intresse att sprida partisk information. Vårt mål är att hjälpa konsumenter hitta rätt produkter till bättre priser. Varje månad hjälper vi miljontals konsumenter hitta bättre och billigare produkter och samtidigt spara pengar genom att använda PriceRunners tjänster.


Kontaktpersoner

Evelina Galli
Teknik & Konsumentexpert
Evelina Galli
Är du kund hos oss och behöver hjälp med ett köp eller att synas på PriceRunner? Vänligen kontakta vår kundtjänst på infose@pricerunner.com eller ring +46 (0)8 562 103 50