2023-09-25 07:14Pressmeddelande

Köpläge för gamla Iphone-lurar när Apple anammar usb-c

Iphone 15

Nya portar öppnar dörren för stora prissänkningar på Apples äldre prylar.

Förra veckan höll Apple sitt årliga septemberevent, där såväl nya mobiltelefoner som klockor visades upp för första gången för allmänheten. Den stora snackisen efter tisdagens lanseringar blev för första gången på länge någonting så litet som usb-portar. Till följd av att EU numera kräver att all småelektronik som säljs i regionen kan laddas med usb-c, har Apple fått bita i det sura äpplet och lägga sin egen lightning-standard på hyllan.

Lika förutsägbara som Apples lanseringar brukar vara, är även prissänkningarna på tidigare Apple-modeller i samband med lanseringarna, och så även i år. Klarnaägda prisjämförälsesajten PriceRunner har kartlagt hur priset förändrats på varumärkets tidigare modeller av mobiltelefoner, klockor och hörlurar efter lanseringen av de nya uppdaterade produkterna.

 

Den stora förändringen för dig som letar efter en ny lur sker för den som är sugen på Iphone 14 Pro, där priset sjönk med drygt 3 procent, från 13 416 till 12 999 kronor. Andra generationens Airpods Pro hörlurar med Lightning-port fick procentuellt en ännu större prissänkning efter eventet, och gick från ett lägstapris på 3 070 till 2 909 kronor efter Apples nya lanseringar.

Även Apple-produkter som inte bytt laddport gick att hitta till bättre pris efter Apple-eventet. Så är till exempel fallet med Apple Watch Ultra, Apples lite mer tåliga smartklocka som lanserades första gången förra året. För föregångaren gick priset ner från 10 190 kronor innan lanseringen av Ultra Watch 2 till 9 647 kronor efter eventet.

Viktigare än någonsin att vara vaksam på nätet

Nu gäller det för konsumenterna att ha ögonen med sig när de handlar på nätet. För de som inte har någonting emot att använda en lightning-sladd en vända till kan det finnas riktiga kap att hitta, men för den som tänkt sig använda samma laddare till sina enheter kan det finnas fallgropar. Speciellt under årets stora reaperioder, som Black Friday, råder det stenhård konkurrens om kunderna, och då passar man ofta på att sänka priset rejält på fjolårets produkter.” säger Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på PriceRunner.

EvelinaGalli

 

Generellt sett fick nästan samtliga av föregående generationens Apple-produkter en liten prissänkning, men en av modellerna ökade tvärtom i pris. Det gäller det mest exklusiva av flaggskeppen från 2022, Iphone 14 Pro Max. Här gick priset upp hela 18,3 procent, från 12 499 till 14 790 kronor efter Apples lansering av Iphone 15-serien.

En annan aspekt som är viktig att komma ihåg är att bara för att en produkt har samma uttag som en annan så är det inte alltid rekommenderat att använda samma laddare. Felaktig spänning eller strömstyrka kan skada såväl din laddare som prylar.” säger Evelina Galli.


Om PriceRunner

PriceRunner är Nordens största jämförelsetjänst. Bolaget har verksamhet i fyra länder och jämför 3,7 miljoner produkter hos 22 500 butiker i 25 olika länder. Vi har drygt 200 medarbetare i Danmark, Norge och Sverige. Varje månad används vi av konsumenter som kan jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner ägs av Klarna. PriceRunner är ett helt oberoende företag. Vi ägs inte av några tillverkare och är inte beroende av dem, återförsäljare eller andra organisationer med intresse att sprida partisk information. Vårt mål är att hjälpa konsumenter hitta rätt produkter till bättre priser. Varje månad hjälper vi miljontals konsumenter hitta bättre och billigare produkter och samtidigt spara pengar genom att använda PriceRunners tjänster.


Kontaktpersoner

Evelina Galli
Teknik & Konsumentexpert
Evelina Galli
Är du kund hos oss och behöver hjälp med ett köp eller att synas på PriceRunner? Vänligen kontakta vår kundtjänst på infose@pricerunner.com eller ring +46 (0)8 562 103 50