2023-04-05 07:23Pressmeddelande

Priserna skenar - då rusar vi mot billigare alternativ

Konsumenter planerar sina inköp allt noggrannare, samtidigt som 2 av 3 produkter ökat i pris sedan årets början.

Med en ökande inflation, höga räntor och energikostnader har alltifrån purjolök till ved fått chockartade prishöjningar. Det här är dock långtifrån det enda som ökat kraftigt i pris på sistone. PriceRunner har jämfört tusentals produkters pris sedan årets början, och det visar sig att två tredjedelar, eller 62 procent, av segmenten har gått upp i pris sedan januari.

 

 

Det är speciellt tråkiga nyheter för den som tänkt renovera sitt hem under våren. Slip- och polermaskiner, skivmaterial och kakel finns alla med på topplistan över produktkategorier som gått upp mest i pris, inte bara sedan föregående år utan sedan så sent som i januari. 

 

Prisökningar går även att se inom tekniksegmentet. Projektorer, bildskärmar och stationära datorer har alla fått en tvåsiffrig snitthöjning sedan årets början. 

 

Storhandlartrend - dramatenväskor och storpack bland populära varor

De stigande priserna syns även i hur vi handlar på nätet. 3 av 4 svenskar svarar i en NEPA-undersökning att de förändrat sitt köpbeteende på något sätt till följd av ökade levnadskostnader. 46 procent säger att de planerar sina inköp i högre utsträckning, och 29 procent använder en prisjämförelsetjänst oftare.

 

61% svarar också att de börjat välja billigare alternativ när de handlar. Här är det framför allt  livsmedel där man börjat välja bort de dyrare varorna, efter det kommer kläder och skönhet.

 

Flera av de produkterna på PriceRunner som ökat mest i popularitet i mars i jämfört med samma månad 2022  tyder på att konsumenter planerar sina inköp mer. Högst upp på topplistan över kläder och accessoarer som gått upp i popularitet senaste året finns en så kallad dramaten-väska, optimal just för storhandlingen på matbutiken.

 

 

Storhandlartrenden kan även tydas i vilka produkter inom livsmedel som ökat mest i popularitet över senaste året. Här finns bland annat en trekilos Nutella-hink och 40-pack Bullens Hot Dog med bland produkter som ökat med flera hundra procent sedan förra året.

 

 

Om undersökningen

NEPA-undersökningen gjordes under februari 2023 på 2 000 respondenter över 15 år bosatta i Sverige.


Om PriceRunner

PriceRunner är Nordens största jämförelsetjänst. Bolaget har verksamhet i fyra länder och jämför 3,7 miljoner produkter hos 22 500 butiker i 25 olika länder. Vi har drygt 200 medarbetare i Danmark, Norge och Sverige. Varje månad används vi av konsumenter som kan jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner ägs av Klarna. PriceRunner är ett helt oberoende företag. Vi ägs inte av några tillverkare och är inte beroende av dem, återförsäljare eller andra organisationer med intresse att sprida partisk information. Vårt mål är att hjälpa konsumenter hitta rätt produkter till bättre priser. Varje månad hjälper vi miljontals konsumenter hitta bättre och billigare produkter och samtidigt spara pengar genom att använda PriceRunners tjänster.


Kontaktpersoner

Evelina Galli
Teknik & Konsumentexpert
Evelina Galli
Är du kund hos oss och behöver hjälp med ett köp eller att synas på PriceRunner? Vänligen kontakta vår kundtjänst på infose@pricerunner.com eller ring +46 (0)8 562 103 50