2022-01-11 07:41Pressmeddelande

Teknikåret 2022: Trenderna att hålla utkik efter

Trender 2022

Virtual reality, cloud gaming och slutet på Iphone-dominansen. PriceRunner går igenom vad som varit populärt under de senaste månaderna och vad vi kan förvänta oss för trender under året som kommer.

Året som gått har varit ett lite tråkigt år för den teknikintresserade, med en halvledarbrist som lett till framflyttade lanseringar och begränsad tillgänglighet av populära prylar. Den absolut populäraste produkten hos PriceRunner, Playstation 5, har inte ens funnits i lager under större delen av tiden, eller endast varit tillgänglig till en högre prislapp än rekommenderat pris. Även Microsofts senaste konsol Xbox Series X har varit svåråtkomlig sedan lanseringen i slutet av 2020.

Tyvärr kommer konsolspelarna ha det fortsatt svårt i alla fall initialt även under 2022. Utöver att halvledarbristen inte ser ut att få en lösning inom kort, vankas det efterlängtade uppföljare inom stora spelserier som Horizon Zero Dawn och God of War, som såklart gör sig bäst på de senaste konsolerna. De nya släppen och det faktum att många fortfarande inte fått tag i sin nya konsol innebär att efterfrågan kommer vara fortsatt stor på Playstation 5 och Xbox Series X.

Nya, intressanta vr-satsningar

I samband med årets stora teknikmässa CES visade Sony upp sin nya, uppdaterade vr-utrustning till sin senaste konsol. Virtual reality är fortsatt något av en nischad marknad, men kan 2022 vara året det slår igenom på bredfront?

Under 2021 fick vi bland annat se en uppmärksammad lansering från Vive av ett billigare vr-headset, Meta presenterade sin vision av en social plattform helt i vr, samtidigt som det florerar spännande rykten om kommande augmented reality-glasögon från Apple. Kanske kommer virtual reality i framtiden inte vara lika starkt förknippat med enbart spel, utan även användas i sociala sammanhang.

”Med potentiellt framtida lockdowns på flera håll i världen kan vr-möten komma att göra samma resa som videomöten gjorde under 2020. Från att vara stelt och obekvämt är det nu någonting vi accepterat som en självklar del av arbetsdagen”, säger Evelina Galli, teknik- och konsumentexpert på PriceRunner.

Samtidigt som konsolspelarna inte lyckats få tag i senaste generationens Playstation och Xbox, har pc-spelarna kämpat för att hitta komponenter till sina datorbyggen. Halvledarbristen har slagit hårt mot alltifrån processorer till NAS. Grafikkort hade under 2021 en prisökning med över 100 procent mot föregående år. 

Prisutveckling grafikkort 2021

I och med bristen på hårdvara är det flera gamers som börjat snegla åt företagens molntjänster i stället, så kallad cloud gaming. Här kan du spela på i princip vilken plattform som helst, allt som behövs är någon typ av spelkontroll och en internetuppkoppling. Den här typen av tjänster har därför i större utsträckning börjat byggas in i bland annat tv-apparater.

Oled är här för att stanna

Intresset för tv har varit stort under hela 2021. Framför allt har oled-apparater i storleken 55-tum eller större toppat listorna. Oled-tekniken, som tidigare varit reserverad för dyra flaggskeppsmodeller enbart för tv-konnässörerna, går idag att få tag på till en riktigt rimlig peng, även i större storlekar.

Populäraste tv slutet av 2021

 

Under hösten meddelade Samsung, som länge envisats med att enbart erbjuda LED-paneler, att de också kommer börja släppa egna OLED-apparater i framtiden.

Samsung knappar in på Apple i mobilkriget

Sverige har historiskt varit förhållandevis Iphone-frälsta i jämförelse med resten av världen. Möjligtvis är det här på väg att förändras, då den populäraste mobiltelefonen under slutet av 2021 inte alls kom från Apple, utan Samsung. Detta trots att Galaxy S21 släpptes ett halvår tidigare än Iphone 13. Det här skiljer sig mot samma period 2020, där Apple tog in både första och andraplatsen som populäraste mobiltelefon.

Populäraste mobiltelefoner 2021

Striden om svenskarnas populäraste mobiltelefon är helt och hållet mellan Samsung och Apple. Tillverkare som Huawei, Xiaomi och Oneplus lyser med sin frånvaro på topplistan när vi går in i det nya året.

När det gäller surfplattor är att säga att Apple dominerar nästintill en underdrift. Ipad tar här hem majoriteten av platserna på svenskarnas topp 10-lista under slutet av året.

Populäraste surfplattor slutet 2021

Det här lär knappast förändras under 2022, men efter några riktigt intressanta vikbara surfplattor från Lenovo på årets CES-mässa kan vi eventuellt i framtiden förvänta oss en starkare konkurrent inom segmentet.  


Ämnen: Trend

Om PriceRunner

PriceRunner är Nordens största jämförelsetjänst. Bolaget har verksamhet i fyra länder och jämför 3,4 miljoner produkter hos 22 500 butiker i 25 olika länder. Vi har drygt 170 medarbetare i Danmark, Norge och Sverige. Varje månad används vi av konsumenter som kan jämföra produkter, priser, specifikationer, läsa professionella produkttester och ta del av andra användares recensioner av produkter och butiker. PriceRunner är ett helt oberoende företag. Vi ägs inte av några tillverkare och är inte beroende av dem, återförsäljare eller andra organisationer med intresse att sprida partisk information. Vårt mål är att hjälpa konsumenter hitta rätt produkter till bättre priser. Varje månad hjälper vi miljontals konsumenter hitta bättre och billigare produkter och samtidigt spara pengar genom att använda PriceRunners tjänster.


Kontaktpersoner

Evelina Galli
Teknik & Konsumentexpert
Evelina Galli
Är du kund hos oss och behöver hjälp med ett köp eller att synas på PriceRunner? Vänligen kontakta vår kundtjänst på infose@pricerunner.com eller ring +46 (0)8 562 103 50